mountaindreams.blogg.se

vad är kortrep?

Kategori: Klättring

I stället för att skriva om examensångest så tänkte jag skriva några ord om vad kortrep är. Det är ett begrepp som säkert är ganska okänt bland svenska klättrare men för bergsguider är det den största delen av vårt hantverk.
 
På franska så kallar man det för tight-rep-teknik. Det är en mer målande beskrivning eftersom kortrepsteknik bitvis bygger på att guiden stoppar ett fall innan det sker. Dvs att guiden håller så pass tight att om gästen halkar till så kommer den inte påbörja ett riktigt fall. För att det här ska fungera så måste guiden ha förståelse för vilken teknik som fungerar i vilken terräng. Det är här det svåra kommer in...
 
Kortrep är inte bara att gå med kort rep, utan det är att anpassa tekniken så att den mest tidseffektiva teknik används utan att äventyra säkerheten. Längden på repet ändras således ofta och även metoderna för att säkra upp kunden. För er som tycker att det låter farligt, fundera över det här exemplet:
 
För att gå till en klippa måste man passera två små klätterpassager. Det första börjar på en stor hylla och är ca 3 m högt. Det slutar också på en hylla. Det är dessutom inte svårt.
Den bästa klättraren klättrar först och drar sedan i repet till den andra. Inte så farligt. Nästa passage är 5 m. det börjar och slutar på en hylla. Det är lite svårare. Den bästa klättraren klättrar först och går sedan med repet runt en stor sten. På så vis är den andre klättraren säkrad. När klättrarna sedan når klätterleden klättrar de som vanligt.
 
Det här är ett exempel på kortrepsteknik. Som ni förstår är det mycket användbart i stora berg.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: