mountaindreams.blogg.se

bananen

Kategori: Skidåkning

vi fick lägga första spåren i banan coloiren i dag. I bra snöförhållanden.

i skidryggan

Kategori: Skidåkning

Jag tänkte skriva om vad en guide har i ryggsäcken under skidåkning.
Jag åker ofta med en abs-säck. Inte alltid på topptur, men ofta. I säcken har jag stighudar, första hjälpen, lagningskitt, spade ,sond, karta, kompass, gps ,vatten , mat, extra jacka, liten vindsäck. På glaciär även rep, isyxa ,stegjärn. Jag ska köpa en radio eller satelittelefon i år. Som ni ser blir det mycket prylar.

solen är stark

Kategori: Allmänt

Lavinfarligt

Kategori: Skidåkning

Vi upptäckte att det var lavinrisk fyra i dag på den tur vi skulle gå. Den är helt klart inte lämplig för att gå när det är så hög risk, så vi drog och handlade och tog en kort tur i flack terräng på vägen hem.

Gräva grop

Kategori: Skidåkning

Vi har gjort en snöprofil i dag. Mest som repetition av vad vi lärt oss, men vi hittade faktiskt en del spännande snölager. Det gör sig dock bättre med en bild på vår by än på själva snöprofilen.

logistikdag och vilodag

Kategori: Allmänt

I går lämnade vi flickvänner och bytte från hyrbil till Mountainguide travels buss. Det tog 12 timmar. Vi hade hyrt bilen i Geneve och skulle lämna tjejerna utanför Grenoble. Vi kom hem kl 04.00 på morgonen. I dag blev det därför en vilodag.

träna skidåkning

Kategori: Skidåkning

Nästa examination gäller Skidåkning. Vad går då den examinationen ut på?
Det kommer att vara både turåkning och liftburen åkning. Det kommer vara glaciärer och brant terräng men en stor del är som vanligt kundhantering. När det gäller snö, så är det både viktigt att snön är säker och att den är den bästa för skidåkning. Här i Alperna är det stor skillnad på nord och sydsidor, men även stor skillnad på högt och lågt. I Sverige under midvintern är inte solen så stark. Här är den stark redan nu. 
 
Kraven på hur bra en bergsguide ska vara på skidåkning är svårt att säga exakt, men för att det ska gå att jobba så måste man hålla en hög nivå. Många av kunderna är otroligt duktiga. Det är bra att kunna åka energieffektivt för att ha energi till att guida. Det är också bra att vara ståsäker. Inte minst i brant terräng. 
Jag tänker gå mycket på tur. Dels för att det är gratis och dels för att man kommer till orörd snö. Planen var när vi kom hit till La Grave att vi skulle åka mycket här, men det är inte gratis för bergsguideaspiranter. Så därför blir det toppturer.

mera mys

Kategori: Allmänt

alp dhuez

Kategori: Skidåkning

Hannah och jag har mysåkt i Alp Dhuez. En skidort som verkligen såg lovande ut. Men nu var det inte fokus på brant och djup. Vi tog det lugnt, men jag kommer absolut tillbaka hit.

hannah på besök

Kategori: Allmänt

Jag har fått besök av Hannah. Det är otroligt skönt att slappa med henne efter examinationen. Vi äter och dricker gott och utforskar de franska bergsbyarna.

Klarade isklättringen

Kategori: Utbildningen

Det gick skapligt på examinationen. Jag hade dock problem att hitta till ett av isfallen. Jag erkänner att jag förberett mig dåligt. Annars funkade klättringen bra. Jag kommer inte behöva klättra mer is, men fick några extra dagar på min omexamen i alpinklättring. Det känns ändå bra och nu tycker jag dessutom att isklättring är kul. Innan examen var det inte så kul.

varför kortrep?

Kategori: Klättring

Varför man inte bara kan klättra som vanligt kanske en del undrar? Varför stressa?
 
Ja det är helt enkelt så att när man alpinklättrar är det alltför långa distanser för att klättra som man gör hemma på klätterklippan. Att övernatta flera gånger på en led som inte ens är svår är inte så trevligt. Kortrepstekniken är utvecklad för alpinism men kan mycket väl fylla en funktion på långa klätterleder med lättare partier. Kortrepstekniken är utvecklad för att guida med men kan även fungera för vilka klättrare som helst. Det är dock en teknik som bygger mycket på känsla och är därför svår att beskriva med text. För den som blir sugen att lära sig rekommenderar jag att gå en kurs med någon bergsguide!

kortrep på kammar

Kategori: Klättring

Här kommer ett exempel på när två lika bra klättrare kan utnyttja kortrepsteknik för att röra sig snabbare i bergen.
 
Att att använda kortrepsteknik på kammar är idealiskt. Det ofta fullt med små klipptorn. I alla fall i alperna. Det är då möjligt att säkra upp runt dessa. Ett annat alternativ om det är skapligt horisontellt är att lägga ut lite mera rep och gå på var annan sida om dessa klipptorn. Det blir som löpande säkring, fast utan att man behöver lägga så mycket säkringar. Om det passar bäst att klättra bara på ena sidan av kammen kan det vara bra att lägga slingor runt stenarna i stället. 

mer om kortrep

Kategori: Klättring

I föregående text beskrev jag lite om vad kortrepsteknik är. Nu tänkte jag skriva något om arbetsmetoderna.
 
Man anpassar som sagt säkerheten efter fallrisken och konsekvensen vid ett fall. Här är några av metoderna:
 
- Gå med väldigt kort rep mellangäst och guide. Guiden håller tight. Detta är den metod som används när det inte riktigt är klättring utan mera en brant stig.
- Guiden springer iväg med lite rep för att sedan ställa sig och dra med händerna. Används vid lite lite svårare passager, men där ingen livsfara föreligger.
- Guiden springer iväg med lite rep och säkrar gästen runt en sten. Detta fungerar utmärkt om stenen har tillräckligt mycket friktion. Men är inte lämpligt för vertikal klättring. 
- Guiden klättrar upp och bygger ett riktigt ankare. 
- När det är brant så säkrar kunden guiden med repbroms och guiden bygger ankare.
 
Detta är några av teknikerna som används för att klättra rakt upp. Jag försöker formulera mig tydligt men detta är som sagt ett hantverk så det är svårt att beskriva med ord. 

vad är kortrep?

Kategori: Klättring

I stället för att skriva om examensångest så tänkte jag skriva några ord om vad kortrep är. Det är ett begrepp som säkert är ganska okänt bland svenska klättrare men för bergsguider är det den största delen av vårt hantverk.
 
På franska så kallar man det för tight-rep-teknik. Det är en mer målande beskrivning eftersom kortrepsteknik bitvis bygger på att guiden stoppar ett fall innan det sker. Dvs att guiden håller så pass tight att om gästen halkar till så kommer den inte påbörja ett riktigt fall. För att det här ska fungera så måste guiden ha förståelse för vilken teknik som fungerar i vilken terräng. Det är här det svåra kommer in...
 
Kortrep är inte bara att gå med kort rep, utan det är att anpassa tekniken så att den mest tidseffektiva teknik används utan att äventyra säkerheten. Längden på repet ändras således ofta och även metoderna för att säkra upp kunden. För er som tycker att det låter farligt, fundera över det här exemplet:
 
För att gå till en klippa måste man passera två små klätterpassager. Det första börjar på en stor hylla och är ca 3 m högt. Det slutar också på en hylla. Det är dessutom inte svårt.
Den bästa klättraren klättrar först och drar sedan i repet till den andra. Inte så farligt. Nästa passage är 5 m. det börjar och slutar på en hylla. Det är lite svårare. Den bästa klättraren klättrar först och går sedan med repet runt en stor sten. På så vis är den andre klättraren säkrad. När klättrarna sedan når klätterleden klättrar de som vanligt.
 
Det här är ett exempel på kortrepsteknik. Som ni förstår är det mycket användbart i stora berg.

för kallt för bilder

Kategori: Utbildningen

Prognosen sa att det skulle vara ner till minus 30 grader i dag. Jag lämnade kameran hemma för den brukar inte fungera en minut när det är så kallt. Det har vräkt ner snö här i Chamonix så vi fick en lärorik första dag på examen. Det var dock inte -30 utan lite varmare och soligt. Nu ska vi dra vidare för att klättra is.

examen

Kategori: Allmänt

I morgon börjar examen i isklättring och alpinklättring vinter. Jag är i Chamonix och väntar på besked om hur och när det ska gå till.

Snö och feber

Kategori: Allmänt

Jag fick feber i natt, men mår lite bättre nu. Det blir ingen isklättring i dag och inte i morgon eller övermirgon heller. Nu är det snart dags för vinteralpin examen, så det är bara att vila sig i form.

ännu en is

Kategori: Klättring

I dag blev det sju replängder av varierande karaktär här i laGrave. Nu firar vi Josefs födelsedag.

Djävulsdalen

Kategori: Allmänt

I går var vi i djävulens dal och klättrade en fem replängders is av grymt kass snökvalitet.Men det var ett litet äventyr.

här bor vi

Kategori: Allmänt

vi bor bakom huset i förgrunden. Hela byn är som ett museum.

mer kortrep

Kategori: Allmänt

på höjden

Kategori: Klättring

I går flyttade vi till en lägenhet i en by ovanför la Grave. Det är på en sydsida så vi får äntligen se lite sol. I dag har vi varit upp på Rateau. Vi gjorde annmarchen med skidor och sedan var det klättring med pjäxor och stegjärn. Det var också ett fint skidåk ner.

En fin 5+

Kategori: Klättring

Två fina replängder och en kort replängd till insteget. Det är tydligen inte ofta som den här isen formas.

Teknikens under

Kategori: Klättring

Nu har jag köpt nytt minneskort till kameran. Tyvär kan jag inte lägga in de gammla bilderna. Jag han bara ta en usel bild på bilen för att testa. I dag har vi klättrat på lite högre höjd. Vi åkte till alp dhuez och tog en lift upp. Det bästa med det var att vi fick se lite sol. Det var en riktigt tunn is på ca 100 m. Men vi kunde åka på röven ner i pisten och sedan ta en crep och kaffe på skidorten. Mycket trevligt!

Isklättring och nysnö

Kategori: Klättring

I dag har jag klättrat is fast det var nysnö. Det gör man bara om man har en isklätterexamen eller om man inte kan åka skidor. Jag är glad att det fortfarande är bra temperatur för isklättring. Sydsidorna har dock inte byggts på ännu tror jag. Kanske tar en tur med bilen och rekar. När det väl går att klättra is på en sydvägg, så kan det bli riktigt skönt. I dag var det så där kallt om fingrarna att jag blev lite illamående. Avnjöt en crepe med nutella efteråt. Det smakade desto bättre.