mountaindreams.blogg.se

Nyårsis

Kategori: Klättring

Vi beslutade att klättra på förmiddagen i dag. Tveksamt om man kommer vakna i morgon och känna sig sugen på isklättring. Det blev tre replängder i dag varav två var fina. Det känns som att jag snart är i form. Vi har haft tur med temperaturen. Det har hållt sig på några minusgrader hela dygnet. Det är ofta angenämare temperatur för isklättring här i alperna än det är i Sverige. Gott nytt år!

På tunn is

Kategori: Klättring

I dag har vi klättrat två replängder. Det skulle vara grad fyra, men var bitvis ganska tunnt. En kort men trevlig tur. Har tagit bilder, men kan fortfarande inte lägga ut dem på bloggen. Ska lösa det tekniska så fort som möjligt.

I la Grave.

Kategori: Klättring

Nu är jag nere i la Grave i Franska alperna. Det är inte lysande isklätterförhållanden, men det funkade fint att värma upp på en lång lätt tur i dag. Det är bra för självförtroendet att starta mjukt. Vi har sträckkört uttan att stanna för att sova ända från Stockholm ner till södra alperna. Bilen vi lånade var dock så pass bra att det faktiskt funkade att sova lite i baksätet. Tack mountain guide travel för lånet!

Jul hos mamma

Kategori: Allmänt

Nu drar jag och Hannah till min mamma och sedan till hennes släkt på julafton. Jag ska inte träna alls och jag ska proppa i mig mat och öl. Efter jul börjar allvaret. Full fart hem för att packa till Frankrike.

uthyrning

Kategori: Klättring

i dag hyrde jag ut ett par storskor. Jag har så mycket klätterprylar att det mesta får stanna hemma när jag reser. Om någon vill hyra en komplett aidutrustning inkl portaledge tex så ligger det och skräpar.

Chiafrön åt folket

Kategori: Träning

Jag har fått tag på tarahumarafolkets superfrö. Chia! Tarahumarafolket är en Mexicansk stam som anses vara världens bästa långdistanslöpare. En stor del av deras kost består av chiafrön. Ett superfrö som inehåller mycket aminosyror, mineraler och omega3. Inte som inde margarin som finns i butiken med tillsatt omega3 som är så lite och så förstört att margarinet snarare tillhör bland det farligaste vi äter. Nej det här fröet inehåller betydligt mer omega3 än lax. Jag har inte sett chiafrön i Sverige förut. Enligt försäljaren har det inte funnits så länge. Kanske ska det tas ur sortimentet av någon anledning som jag inte minns. Så mina vänner löp och köp.



Packar

Kategori: Utbildningen

Efter jul åker jag till la Grave i Franska alperna. Jag har bott där i många månader förut, men det är en bra platts att träna och det blir extremt billigt. Som bergsguideaspirant brukar man få gratis liftkort där och boendet är också ganska billigt. Det är både bra skidåkning, alpinklättring och isklättring i området. Man bör dock inte åka dit om man mest är sugen på att festa. La Grave är en liten bondhåla. Att packa för så skiftande aktiviteter och för så lång tid är klurigt. så jag smyger igång med packandet redan nu.

Naprapatbesök

Kategori: Träning

I morgon tänkte jag testa att gå till en naprapat. Snart drar allt slit igång. det är hård och monoton belastning som kroppen ska utstå, så det är inte fel att ta hand om kroppen. jag har aldrig varit till en naprapat förut. Ett besök hos en kiropraktor är allt jag testat. Det besöket gjorde dock att jag slapp ett knäproblem som jag levt med i flera år. Jag ser fram emot i morgon.

Arbetsmarknaden

Kategori: Utbildningen

Finns det jobb som bergsguide? Vad jobbar man med? Blir man rik? Är det värt att göra utbildningen?
det här är frågor som jag funderade över när jag skulle söka bergsguideutbildningen. Jag har inte svaren, men jag vet lite mer nu. Det finns jobb. Mycket jobb med skidåkning på vintern och innom klättring så är det huvudsakligen jobb inom alpinism i alperna som gäller. Det är stor variation på jobben, men dåligt med jobb på hösten.
Hur rik man blir eller inte blir det vet jag fortfarande inte. Det är ok betalt när man jobbar. Problemet är snarare att man reser mycket och
har lågsäsong på hösten.
Slutligen till frågan om det är värt att gå utbildningen. Det är nog den dyraste utbildning man kan gå i Sverige. man vet inte hur många år det kommer ta och det är hård press. Så man måste gilla klättring och
skidåkning. Men man måste också gilla att jobba med människor och att resa mycket. Gillar man allt det så är det värt allt slit.

Träna själv

Kategori: Träning

Att vara ensam när man tränar klättring kan ha vissa fördelar. Det är visserligen inte lika trevligt, men kan ändå vara kul som omväxling. När jag tränar ensam blir jag mer medveten om kroppen. jag kan fokusera helt på att bli trött på rätt sätt. I dag tog jag ut mig riktigt ordentligt. Jag fick dessutom hål i skinnet på handen. På så vis kan jag slöa med gott samvete i morgon. Om det inte vankas isklättring. För då får jag nog passa på ändå.

Kläder för topptur

Kategori: Skidåkning

När man går på topptur vill man ha lätta kläder som andas bra. Det är inte troligt att man tar av lika många lager som vid alpinism. Så lika lätta kläder som vid alpinklättring behövs inte. Regnkläder är ganska ofta onödigt om man har bra koll på väderprognosen. En varm förstärkningsjacka behövs om turen ska bli njutbar. Även om man bryter ett ben i vildmarken kommer man vara glad för förstärkningsjackan. Man kan inte gå uppför med hjälm och googles. Ha därför någon tun mössa på vägen upp och solglasögon. många skidåkare gillar lite löst sittande kläder. Det fungerar utmärkt på topptur, men har du inte råda att köpa flera uppsättningar kläder och även är klättrare så tänk på hur byxorna funkar med stegjärn. Sutligen
ska jag nämna att färjglada kläder är bra om du behöver bli räddad.

Kläder för klättring

Kategori: Klättring

För klippklättring eller inomhusklättring är det inte så mycket krångligare än att man ska kunna röra sig. Men för isklättring ,långa leder och alpinism, ställs högre krav på kläderna. 
 
ISKLÄTTRING: Jag är ingen stor användare av skalplagg, men vid isklättring kan det vara nödvändigt. det är inte ovanligt att det rinner vatten även fast det är riktigt kallt. Då vill man ha skalkläder. I fallet isklättring är det inte så viktigt att kläderna är lätta. Däremot ska rörelsefriheten naturligtvis vara bra. Som förstärkningsplagg gillar jag en jacka med primaloft-stoppning. Det tål mer fukt än dun och torkar snabbt. Mössan bör få platts under hjälmen så klart. handskar är det svåraste. Många par handskar är att rekomendera. Även dyra handskar blir blöta. När man står i butiken ska man testa om det är jobbigt att stänga handen. Om det är tungt att stänga handen utan yxor kommer det bli jobbigt i längden. Fundera även på om den kommer ha bra grepp när det är lite snö på materialet. jag trivs ganska bra med läderhandskar som är väl insmorda. För säkringsarbetet bör man ha ett par varmare handskar.
 
ALPINISM: När man klättrar alpint är det stor skillnad på temperatur beroende på höjd. Därför spenderar större delen av kläderna en stor del av tiden i ryggsäcken. kläder för alpinism ska därför vara extremt lätta. En tung jacka från klättermusen tex väger ett kilo. En riktigt lätt jacka väger kanske 200gram. dom fyller ungefär samma funktion. Men om man kan packa 800gram choklad och en jacka eller bara en jacka så har man större säkerhetsmarginal med den lätta jackan. Alpinism bygger på snabbhet. Jag har inte vattentätt skal på mig när jag alpinklättrar. Det använder jag som regnkläder. Därför ska det väga lite. I stället för softshell brukar jag använda en så kallad löparjacka. Regnbyxorna bör gå att ta på med skor och stegjärn på fötterna. Damasker är oftast nödvändigt att ha med. Även de spenderar ofta mycket tid i ryggsäcken. när man alpinklättrar är dun ett ganska bra alternativ i förstärkningsplagget. även här är det tunna handskar som används mest när man rör sig, men är det kallt ska naturligtvis ett par varmare handskar med.

Legends only på tv

Kategori: Allmänt

Har flyttat prylar hela dagen, så det blev ingen träning. Har glott på Legends only på svt. En boulder-tävling med fem av de bästa klättrarna i världen. I morgon drar jag och bouldrar igen. Känner mig peppad!

Trängslet

Kategori: Klättring

-30 i Trängslet

Kategori: Klättring

Det blev sannerligen inte den mest lyckade klätterturen. Vi bodde i tält för att spara några kronor. Problemet var bara att det blev minus 30 grader på natten. Veden var blöt och sovsäcken lite för sliten. Det var helt ok klättring, på brudslöjan, men klätterförbud vid spillrännan. det är klätterförbud ända tills vattnet inte når upp till dammluckorna.

Jag älskar isyxor!

Kategori: Äventyr

Jag älskar isyxor! Har 13 stycken. Mest älskar jag alpinyxor. De representerar alpinism för mig och är det mest visuella klätterhjälpmedlet. De för naturligtvis också tankarna mot glaciärer. En miljö som jag numera spenderar en hel del tid i, men som förut stod för något magiskt och äventyrligt. Bland alpinyxor så tycker jag mest om de som har träskaft. Jag äger fortfarande inte nogon riktig lättvikts-yxa. De kan visserligen fylla en funktion när man åker skidor. men som guide är det inte ovanligt att man gör ett spår med isyxan för kunderna att gå i. Eller att man hugger steg. Då vill man inte ha en alltför lätt yxa. Men det är klart. Som sammlare så kan jag nog motivera ett köp av en lättvikts-yxa.

Trängslet

Kategori: Klättring

I dag åker vi till trängslet för att tälta i två nätter och klättra is. Trängslet är ett riktigt köldhål, så jag har letat fram det varmaste jag har. Vi har planerat att ha en lägereld i skogen och försöka ha lite trevligt. Har även med en flaska sprit. Jag är faktiskt förvånansvärt sugen på campinglivet. Nu mera blir det oftast att jag tältar nära bilen. Men det fina med det är att man kan ha med mycket lyx. En eld är ju något man inte kan unna sig i alla länder, så det upskattar jag verkligen. Det ska bli kul att se hur det står till med isklätter-formen också.

Isklätterutrustning

Kategori: Klättring

Jag tänkte beskriva vilken utrustning jag använder och varför.
Hjälm: Man får ofta is i huvudet när man klättrar is. De allra lättaste hjälmarna kan bli lite buckliga och skyddar lite sämre i nacken, men det är ändå en lätt hjälm jag kommer att använda mest.
Yxor: Jag klättrar med BD viper. Det är en yxa som fungerar både på flack och brant is, vilket kan vara bra som guide. jag har remmar när det är brant. Jag har både hammare och skovel, vilket är bra om turen får en mera alpin karaktär, eller att man vill hugga en hylla till en trött kund.
Rep: Oftast klättrar vi med något rep som påminner om Beal joker när vi guidar. Det beror på att man inte vill få ett pendelfall över en vass sten med en kund i ett rep. Om det inte finns en enda klippa så duger ett halvrep. Skor: När det är kallt använder jag La sportiva nepal evo. jag klättrar även alpint med den om det är kallt. Den funkar för mig och min fot.
Stegjärn: Jag har Petzl m10 monterade som monopoint. Det duger, men det är möjligen lite för tunga stegjärn. monopoint är inte nödvändigt. Kanske köper nya i vinter.
Skruvar: Jag har klättrat mest med BD skruvar. Gillar inte Petzl, men enligt ryktet kommer Petzl med bra skruvar i år. Har härt bra om Grivel också.
 
Jag kommer rapportera vad jag köper under vintern.

Isklättring i Sthlm!

Kategori: Klättring

Har fått rapporter om att det går att klättra is i Stockholm nu. Det är inte så högt på de flesta ställen, men ofta brant eftersom det är sprängklippa. Jag har fortfarande lite ont i ryggen, men det verkar som att kylan håller i sig. Bra!

Isklättersäsongen börjar

Kategori: Klättring

Om några dagar ska jag åka och isklättra. Vi har inte bestämt var, men det kanske blir en kort tur till Trängslet. Inte det bästa stället, men det duger som uppvärmning. Det var länge sedan jag var där sist. Om förhållandena inte är bra där blir det kanske Rjukan eller Hemsedal i stället.
Det här är gamla bilder från henrikafossen utanför Narvik.

Planering

Kategori: Utbildningen

Jag är kass på att planera. Tyvärr måste jag planera. Jag ska vara borta i ett halvår snart och om jag inte planerar blir det svårare att hinna med att åka hem under den tiden. Grovt planerat så ska jag klättra is i skandinavien nu i december, klättra is i Frankrike efter jul, åka skidor i alperna i februari och jobba med skidåkning i Riksgränsen på våren. Det finns helt enkelt en hel del detaljer kvar att finputtsa på.

Snart kommer det mera bilder. Ska bara lära mig kameran som jag köpt!

Ont i ryggen

Kategori: Allmänt

Jag har någon form av ryggskott. Klarade mig igenom årsmötet, men det är skönt att det är över. Jag ska ta det lugnt i morgon. Synd. Jag längtar faktiskt efter att träna.

Årsmöte.

Kategori: Allmänt

I dag och i morgon har bergsguideorganisationen årsmöte. Eftersom alla svenska bergsguider sällan är i Sverige, så är det ett bra tilfälle att mingla med alla. Jag lyckades få någon sorts ryggskott i går på träningen så jag är måttligt sugen på att sitta där hela dagen. Men jag ska klara det!